Desember er den desidert verste brannmåneden i året, med mer matlaging og bruk av levende lys enn ellers i året. Derfor er 1. desember blitt Røykvarslernes dag i Norge.

- Derfor er ikke dagen tilfeldig valgt, understreker varabrannsjef Leif Sommer, som oppfordrer alle til å skifte ut batteriene denne dagen, og at man gjør det til en årlig seanse mede tanke på å oppdage eventuell brann- og røykutvikling.

leif sommer skifter batteri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommer sier til svk.no at et batteri til røyvarsler har ei levetid på rundt ett år, og at det vil være skummelt å stole på batterier som er flate.

- Samtidig må vi også huske på at heller ikke røykvarslerne varer evig. De fleste har ei levetid på rundt ti år, så det kan jo være på sin plass å finne ut hvor gamle varslerne i huset er. Det vil ikke nytte å skifte batterier på defekte varslere, så man må uansett sjekke varslerne når man setter inn nye batteri, og med jevne mellomrom før neste skift, sier han.

Han vil også råde folk til å bruke seriekoblede optiske røykvarslere rundt i huset, selv om slike varslere ikke er påbudt.

-Disse reagerer fort på røyk, og det kan være forskjell på liv og død om det begynner å brenne i kjelleren og det sover folk i etasjene over . Fordelen med disse varslerne er at hvis en varsler reager på røyk så vil alarmen utløses i alle andre varslere, sier han uten direkte å antyde et godt julegavetips.