Badeanlegg, bassengbad og badstu mv. - meldeplikt
Eier du et badeanlegg, basseng eller en badstue som er tilgjengelig for offentligheten? Da er det flere krav til helse, trygghet, hygiene og drift som du må ta hensyn til.
Generelt
Kommuneoverlegen er delegert myndighet til å behandler slike søknader.
Beskrivelse
Før badeanlegg (som også inkluderer bassengbad, badstuer og boblebad) tas i bruk og ved endringer i driften, skal eieren gi kommunen melding om alle forhold som kan virke inn på helse, hygiene eller trygghet for brukerne. For boblebad spesielt skal meldingen blant annet inneholde opplysninger om boblebadets utforming og modell/type.
Badeanlegg skal ha tilfredsstillende helsemessige og hygieniske forhold. De skal være utformet slik at ulykker forebygges. Personellet skal ha opplæring i personsikkerhet og det skal utarbeides instrukser for brukerne. I bassengbad skal det tas jevnlige prøver av vannkvaliteten.
Målgruppe
Eiere av badeanlegg som er tilgjengelig for allmennheten, inkludert bassengbad, badstu og boblebad
Lover
Se blant annet folkehelseloven kapittel 3 Miljørettet helsevern.
Forvaltningsloven
Folkehelseloven
Forskrift om miljørettet helsevern
Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu
Internkontrollforskriften
Saksbehandling
Hvis meldingen avdekker forhold som er i strid med kravene til helsemessig forsvarlig drift, kan kommunen gi pålegg om konsekvensutredning, retting, tvangsmulkt eller stansing av virksomheten.
Kommunen vil utøve et faglig skjønn. Det må være et rimelig forhold mellom nytte og kostnad ved et tiltak.
Klagemulighet
Du kan klage på vedtak om pålegg innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Tjenesten oppdatert: 30.04.2024 09:28