Naturforvaltning omfatter bærekraftig bruk av natur og naturmangfold, friluftsliv, natur- og miljøvern. Målet med forvaltningen er å finne en balansegang mellom naturens tålegrense og samfunnets ønsker.
Aktuelle naturforvaltningssaker kan være:
Miljøhensyn og arealbruk:
Hver gang det planlegges arealbruksendringer skal det utføres konsekvensutredninger i forbindelse med miljø- og naturhensyn.
Restaurering og skjøtsel:
Restaurering er å gjenopprette økologiske funskjoner og prosesser i områder som har vært utsatt for større inngrep. Skjøtsel kan være aktuelt for enkelte områder der man ønsker å opprettholde artsmangfoldet eller bekjempe fremmede arter.
Et eksempel fra Sør-Varanger er Sää’msjidd (Skoltebyen/Koltakylä) i Neiden, området er en del av ordningen Uvalgt Kulturlandskap. Her drives det årlig skjøtsel for å bevare østsamisk historie og landskapsmessige verdier.
Se nettsidene til Ä´vv Skoltesamisk Museum og Statsforvalteren for mer informasjon om Skoltebyen:
Ä´vv Skoltesamisk Museum - Tana og Varanger Museumssiida (dvmv.no)
Skoltebyens utvalgte kulturlandskap | Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Bruk og vern av naturens ressurser:
Naturens ressurser kan forvaltes gjennom å tilrettelegge for og regulere naturbruk som jakt, fiske og friluftsliv. For å redusere tap av arter er flere områder vernet som landskapsvernområder, nasjonalparker eller naturreservater. I de fleste verneområdene er det fortsatt mulig å utøve klassisk friluftsliv, men det kan være at enkelte områder har ferdselsrestriksjoner i sårbare perioder av året. Det er derfor viktig å sette seg inn gjeldende regelverk for hvert enkelt område før man oppsøker dem. Sør-Varanger kommune har ni verneområder.
Se sidene under for mer informasjon om jakt, friluftsliv og fremmede arter (Informasjon kommer).