Skjema
- Ettersøk av skadet vilt - oppgjørsskjema
- Garnutvisning - Gallokområdet
- Snarefangst etter ryper - melding og rapporteringsskjema
Et vald er et område hvor det skal jaktes. Retten til å jakte tilhører grunneieren, men valdet hvor jakten skal foregå, må godkjennes av kommunen.
Alle godkjente vald får tildelt fellingstillatelser. Det krever ikke årlig søknad.
Retten til å jakte tilhører i utgangspunktet grunneieren. For å få tillatelse til å felle hjortevilt må valdet (det geografiske området som jakten skal foregå i) godkjennes. Valdet skal være sammenhengende og ha en avgrensning og en form som gjør det egnet til jakt. Et vald kan bestå av en eller flere eiendommer.
Etter jakta skal det betales inn en fellingsavgift til kommunen. Avgiften settes inn i det kommunale viltfondet og bidrar til å fremme viltforvaltningen i kommunen.
Grunneiere/jaktrettshavere
Viltarter har ulike krav til areal. Tellende areal er lik antall dekar av de arealtyper som den enkelte art bruker regelmessig over flere år. Kommunen fastsetter hva som er minstearealet for at et vald skal godkjennes.
Kommunen er myndighet for godkjenning av jaktvald og for fellingsavgift.Se spesielt
Forskrift om forvaltning av hjortevilt om kommunens godkjenning av jaktvald
Forskrift om kommunale viltfond om fellingsavgiften.
Forvaltningsloven
Forskrift om forvaltning av hjortevilt
Forskrift om kommunale viltfond m.m.
Viltloven
For å få godkjent et vald må du sende skriftlig søknad med
Du kan også bruke skjemaet nedenfor.
Fellingsavgiften for elg og hjort skal betales på den måten kommunen bestemmer.
Miljødirektoratet sender faktura til den valdansvarlige etter endt villreinjakt.
Kommunen/villreinnemnda skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen/villreinnemnda innen klagefristen for vedtaket utløper.
Godkjenning av vald skal skje innen 15. juni
Du kan klage på vedtaket innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Klagen sender du til den instansen som har fattet vedtaket. I klagen skal du angi hva du ønsker endret i vedtaket og begrunne dette. Kommunen/villreinnemnda vil kunne gi deg veiledning. Klageinstans er Statsforvalteren for vedtak gjort av kommunen og Miljødirektoratet for vedtak gjort av villreinnemnda. Før klagen sendes dit, skal den instansen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det. Hvis vedtaket opprettholdes, vil saken gå videre til klageinstansen.
Tjenesten oppdatert: 09.03.2021 07:53