Møllebakken sier videre at pilotprosjektet startet opp i 2010 og skal avsluttes i 2013. Kirkenes helsestasjon er en av de tre heldige helsestasjoner i landet som ble plukket ut til å være med i Pilotprosjektet. De to andre er Austevoll kommune og Bydel Gamle Oslo. Kompetanseløftet er tenkte tilført også andre helsestasjoner etter hvert, og er en satsning fra Norsk sykepleierforbund (NSF) og landsgruppen av helsesøstre i NSF.
 
Vi tenker annerledes, jobber annerledes og er mer bevisste på faget og innholdet i tjeneste.
 
Gjennom pilot helsestasjon og skolehelsetjeneste har vi fått kartlagt vår kompetanse. Vi er blitt bevisstgjort hva vi mangler og hvorfor vi bør ha akkurat den kompetansen, og fått laget strategisk kompetanseplan for tjenesten. I tillegg er vi mer aktive i bruk av lovverk, og vi vurderer fortløpende hva lovverket faktisk har å si for de valg og prioriteringer vi gjør.
 
Tidligere manglet vi en overordnet strategi og plan for den samla tjenesten. Vi tok sakene etter hvert som de kom. Nå jobber vi mer målrettet og har en strategisk kompetanseplan som styringsverktøy. Et eksempel er at vi ikke sender ansatte på kurs fordi det virker nyttig. Vi har kartlagt den samla kompetansen til tjenesten og følger en plan for hvordan den skal utvikles.
 
Avvikshåndtering er ett av områdene helsestasjonen er blitt bedre på. Vi skriver avvik når vi ikke klarer å levere den tjenesten lovverket forplikter oss til. Det er bevisstgjørende for oss selv, og det synliggjør mangler og behov samt ansvarliggjør våre prioriteringer.
 
Helsesøster er den eneste profesjonen med videreutdanning spesifikt rettet mot barn og unge fra 0-20 år innenfor fagområdet helsefremmende og forebyggende arbeid. Folkehelseloven og samhandlingsreformen er sterkt knyttet til den rollen helsesøster har i samfunnet. Skal vi klare helseutfordringene i morgen, må vi drive forebyggende arbeid i dag.
 
Forebyggende helsearbeid skal folk i utgangspunktet drive selv, derfor er tilgangen til god helseinformasjon så viktig.  Helsestasjonen har en unik mulighet for å drive helseinformasjon direkte til barnet, ungdommen eller foreldrene. Helsestasjonen bør i enda større grad være samfunnsaktør og være på arenaer der folk ferdes.

Les presentasjonsartikkelen av pilotprosjektet sakset fra  Norsk Sykepleieforbunds tidskrift nr 1 2013 - som har slått opp artikkelen "Helsesørster som samfunnsaktør".