Kirkenes næringsforening avholdt sin inspirasjonsdag i februar med Marit Breivik, Torry Pedersen og Bente Sollid Storehaug som foredragsholdere, med temaer som ledelse, hvordan få organisasjoner til å tenke nytt og om digitalisering og innovasjon. Et flott arrangement som var åpent og gratis for alle.
24. februar, en dag som alltid vil stå i våre historiebøker som den dagen da Russland invaderte Ukraina, var også dagen da årets Barents Spektakel 2023 ble åpnet. Tradisjonen tro var det et spektakulært show på John Savios plass (torget), som i år inneholdt balansekunst og finsk ropekor, samt vårt eget kor Crescendo. Sammen med kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og direktør i stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, fikk jeg åpne årets festival.
Ministeren benyttet også dagen til å besøke Flyktning- og kompetanseenheten, hvor han fikk hilse på flere av våre ukrainske flyktninger.
I forbindelse med Barents Spektakel fikk jeg også holde en liten velkomsthilsen til den russiske forfatteren Ljudmila Ulitskaja, som ble «bokbadet» på bibiloteket. Et arrangement som var veldig godt besøkt.
Samtidig med Barents Spektakel ble også Ungdommens Kaos Spektakel arrangert, med åpen hall og besøk av Leo Ajkic som snakket med ungdommene om blant annet rus.
Kirkeneskonferansen gikk av stabelen 1.-2. mars i år. Etter utallige planleggingsmøter sammen med programkomiteen, kunne jeg endelig ønske velkommen til årets konferanse som i år var litt mer «lokal» enn tidligere konferanser. Her var temaene blant annet om nordområdepolitikken er blitt redusert til forsvarspolitikk om energisituasjoen, arealpriorteringer og befolkningssituasjonen her i Øst-Finnmark. Kirkeneskonferansen samler mange deltakere fra inn- og utland, og under årets konferanse hadde jeg egne møter med både ambassadøren fra Finland og ambassadøren fra USA, samt utenriksminister Anniken Huitfeldt og hennes statssekretær Eivind Vad Petterson. De norske, finske og svenske kommunene i Rådet for grensekommuner i nord hadde også møte under årets Kirkeneskonferanse - hvor rådet ble lagt ned. Bakgrunnen er at vi ikke kan opprettholde rådet som i utgangspunktet også har russiske deltagere. Jeg fikk også møte flere studenter fra UiT som tar bachelor i nordlige studier. De var veldig interesserte i Kirkeneskonferansens betydning for Kirkenes og Sør-Varanger.
Jeg har også siden forrige «hjørne» deltatt på Statsforvalterens vintermøte, KS Troms og Finnmarks strategikonferanse i Tromsø og KLP`s kommunekonferanse i Trondheim.
Min deltakelse på KLP`s kommunekonferanse som hadde som tema «demokrati og ytringsfrihet», har bakgrunn i tidligere nevnte sak om debattklimaet vi har i vårt kommunestyremøte. Det skal være trygt å drive med kommunepolitikk i Sør-Varanger, og jeg tar det på største alvor at enkelte føler seg mobbet og utsatt for hersketeknikker. Slik vil vi ikke ha det i Sør-Varanger kommunestyre. Temaet var også oppe i forrige møte i tverrpolitisk utvalg, hvor vi ble enige om noen kjøreregler for kommunestyremøtene våre fremover.
Sør-Varanger kommune ble i februar utsatt for et dataangrep. Vi fikk raskt situasjonen under kontroll og kommunenes tjenester og nettsider ble ikke berørt av angrepet.
Forrige uke hadde Sør-Varanger kommune besøk av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, hvor jeg fikk snakke litt om omstillingskommunen Sør-Varanger og hvordan det er å bo ved grensen til Russland.
En riktig fin uke ønskes alle!