Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tilskudd til etablering i egen bolig

Du kan søke kommunen om tilskudd til å finansiere kjøp av en bolig. Tilskuddet er ment for deg som har lav inntekt og som ikke kommer inn på boligmarkedet.

Generelt

Tilskudd til etablering skal bidra til å skaffe egnede boliger for vanskeligstilte på boligmarkedet. Tilskuddet skal også sikre at vanskeligstilte kan bli boende i egnet bolig. Kommunen forvalter tilskuddet som gis til privatpersoner.

Tilskudd kan gis til kjøp av ny eller brukt bolig og til refinansiering. Tilskudd til etablering blir ofte brukt som toppfinansiering ved finansiering av bolig. Tilskuddets størrelse avhenger av boligbehov, husstandens økonomi og muligheter for offentlige støtteordninger, som for eksempel bostøtte og startlån.

Beskrivelse

Du kan søke om tilskudd til etablering hvis du har dårlig økonomi og trenger bistand til å skaffe deg en nøktern og egnet bolig. Tilskuddet kan brukes til å kjøpe, bygge eller til å refinansiere egen bolig.
Om du får tilskudd, og hvor mye du kan få avhenger av økonomien din og hvor stort startlån du kan betjene.

Målgruppe

Tilskudd til etablering gis til enkeltpersoner og husstander med varig lav inntekt og som ikke er i stand til å betjene fult lån til egnet bolig. Ordningen er behovsprøvd og bare de aller mest vanskelig stilte kan regne med å få tilskudd.

Kriterier/vilkår

Boligen skal være nøktern, både når det gjelder størrelse og kostnader. Videre skal boligen være godt egnet for en eventuell funksjonshemning.
Økonomien din vil ha betydning for om du kan få tilskudd til etablering i egen bolig.

Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende

Lover

Se spesielt § 14 i bostøtteloven.

Bustøttelova
Forvaltningsloven

Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten

Tilskudd til etablering søkes i den kommunen du bor i. Kommunen kan hjelpe deg å fylle ut søknaden.

Vedlegg

 

Saksbehandling

Du vil få beskjed om at kommunen behandler saken din, og du vil få mulighet til å uttale deg. Kommunen skal innhente alle nødvendige opplysninger for å avgjøre saken, og du har rett til å se dokumentene i saken. Vedtaket vil inneholde kommunens begrunnelse, hvordan de kom fram til beslutningen, og hvem som har vært involvert i behandlingen. Vedtaket vil bli sendt til deg skriftlig.

Saksbehandlingstid

Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Klagemulighet

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Begrunn dette eventuelt med nye opplysninger. Kommunens egen klagenemnd er klageinstans.

Tjenesten oppdatert: 07.01.2025 21:31