Beskrivelse av tjenesten
- Fritidskontakt kan være en måte å gi personlig assistanse til deltakelse i fritidsaktiviteter. Legge til rette for mestring av sykdom, skade, lidelse eller nedsatt funksjonsevne.
- Tjenesten kan gis til enkelt personer eller i grupper og tilrettelegges som et fleksibelt og tilpasset tilbud. Barn og unge er en prioritert gruppe.
- Man forsøker å unngå å bruke nær familie som fritidskontakt.
- Oppgavene innebærer sosialt samvær med brukeren og å følge vedkommende til ulike kultur- og fritidsaktiviteter. Dere møtes hjemme eller går på kafé, kino eller gjør andre aktiviteter sammen. Det er dine interesser og behov som avgjør.
Kriterier
- Søkere som har behov for personbistand for å kunne delta på kultur og fritidsaktiviteter, nettverksbygging, opplevelse og egenaktivitet.
- Søkere med psykiske, sosiale og/eller fysiske funksjonsnedsettelser, som vanskeliggjør deltakelse i fritids- og sosiale aktiviteter.
- Fritidskontakt innvilges etter en individuell vurdering i samråd med søker. Omfanget og varigheten av støtten som skal gis, fastsettes av tildelingskontoret.
- Fritidskontakt til barn under 10 år gis ved særskilte behov, da det ikke kan forventes at denne aldersgruppen har et selvstendig kultur- og fritidsliv uavhengig av foresatte.
- Fritidskontakt til beboere ved kommunale heldøgns tjenester og omsorgsboliger gis ved særskilte behov. Det forventes at tjenesten, nettverk og eventuelt frivillige ivaretar beboers behov for aktivitet og sosialisering.
Forhold som ikke gir rett til tjenesten
- Hjelpebehov som forventes dekket av foreldre/foresatte, søsken, besteforeldre, samboer/ektefelle, eller andre med nære relasjoner til søker.
- Norskopplæring til flykninger/innvandrere.
- Behov for praktisk bistand og transport
- Behov for følge til offentlige kontorer samt lege.
- Behov for avlastning eller et dagtilbud
Egenbetaling og lovhjemmel
- Det er ingen egenbetaling på fritidskontakt.
- Tjenesten dekker ikke utgifter til aktiviteter.
- Kommunen har ansvar for å tilby fritidskontakt etter Helse og Omsorgstjenesteloven § 3.2, punkt 6, bokstav b.